Вкупно прегледи на страницата

петок, 13 мај 2011

Petar Rendzov - Sonot na nevestata


" СОНОТ НА НЕВЕСТАТА "

1. Боса нога
2. Касапско оро
3. Ајде сонце зајде
4. Јанино
5. Сонот на невестата
6. Скопско оро
7. Вртипоп
8. Прстен оро
9. Си заљубив


Петар Ренџов е роден 1965 во Штип, Р. Македонија. Потекнува од семејство каде народната музика е секојдневие. Нјголемо влијание на неговиот музички израз има стилот на Џанго Ренхард а го запознава и со гитарските класици на џезот како што се Џорџ Бенсон, Џо Пас, Барни Кесел и Кени Барел.Станува дел од Биг бендот на националната радио и телевизија како хонорарен гитарист и студиски музичар во студиото М2. Оваа позиција му носи соработка со фестивали Во 2000год. започнува да комуницира со познати музичари од Европа поточно Холандија и Германија каде што живее и работи неговиот брат кој во меѓувреме завршува ударни инструменти на познатата Келнска музичка академија и ”Сонот на невестата” е албум кој содржи 9 композиции. На 4 од нив како комплетен автор се јавува Петар Ренџов инспириран од македонската музика, а на останатите 5 македонски традиционални песни, како аранжер. Исто така како ко аранжери се јавуваат и Дамир Имери за “Ој Јанино” и Владимир Дојчиновски за “Касапско оро”. Како изведувачи на неговите концерти настапуваат:
- Дамир Имери-клавијатури, професионален клавијатурист во оркестарот на МРТВ
- Александар Јовевски-кавал и тамбура, студент по музика
- Дионис Стратров-бас, професионален контрабасист
- Дејан Бобик- глас, музичар
- Павел Ренџов-ударалки, професионален музичар, музичка академија Келн.
Како гости се:
- Арсо Јаневски-ударалки,
- Саид Хуштрев-канон, професионален музичар при чалгиите на МРТВ
- Вокално трио „Бистри води“, етно група при ансамблот ТАНЕЦ


Повеќе инфо на:
http://www.petarrendzov.mk

Симнување:
Petar Rendzov - Sonot na nevestata

Password za arhivata e:
www.radiomk.com

Нема коментари:

Објави коментар