Вкупно прегледи на страницата

недела, 17 април 2011

Јонче Христовски (1933-2000)


Јонче е легенда на македонската народна музика, не само како пејач, туку како композитор и текстописец на многу познати македонски народни песни (Ој, Вардаре македонски, Македонско девојче, Свирете ми чалгии, Ако умрам ил' загинам ...) со специфичен стил на изведба на песните...ги пееше со жар, со емоции, се внесуваше во нив...беше голем боем. Штета за Македонија што еден ваков човек кој остави бесмртни македонски песни не е веќе меѓу нас, да создава, да пее, да вложува во мајката земја, како што тој, Јонче Христовски за целиот свој живот знаеше да вложува и дава... Не само како пејач, туку и како композитор и како текстопишувач беше посебен, бесмртен. Човек со посебни вредности за Македонија. Погледнете само за миг во еден негов мегахит песната со душа, Македонско девојче, песна која ќе живее додека се живи македонците... А исто така и песната Едно име имаме која и денес им ги пара ушите на нашите соседи...

Jonce Hristovski - A bre Gore, lazgo Gore
Jonce Hristovski - Ako umram il' zaginam
Jonce Hristovski - Bitolcani meraklii
Jonce Hristovski - Da me molat ne se zenam
Jonce Hristovski - Edno ime imame
Jonce Hristovski - Ete go Mitre bekrija
Jonce Hristovski - I nie sne deca na majkata zemja
Jonce Hristovski - Koce berberot
Jonce Hristovski - Kuka imam na Pelister

ЦД 1

Jonce Hristovski - Makedonsko devojce
Jonce Hristovski - Moderna si imam zena
Jonce Hristovski - Moj roden kraj
Jonce Hristovski - Prokleta sudbino
Jonce Hristovski - Setal dedo kraj reka
Jonce Hristovski - Sto mi e lepo, ubavo
Jonce Hristovski - Svirete mi calgii
Jonce Hristovski - Vinoto i pesnata, lek za dusata
Jonce Hristovski - Vrana konja javam jas

ЦД 2


Нема коментари:

Објави коментар