Вкупно прегледи на страницата

четврток, 08 декември 2011

Goce Arnaudov - in Memoriam (1959-2011)Штом ноќта помине - Гоце Арнаудов
текст:

Цела ноќ, молчиме, спијат ѕвезди, а
во душа - бранови.
Оваа ноќ тажна е, срце плаче,
една љубов умира.

Штом ноќта помине и денот осамне,
од песок, срца две ќе направам.
Во моите куфери ќе скријам немири
и, без да плачам, ќе си заминам.

Бакни ме, смири се.
Не сме ние први, ниту последни.
Сведок е зората, таа памти
безброј средби, разделби.

Рефрен: Штом ноќта помине...

Секој крај тежок е, само надеж
утре ќе ни остане.
Гушни ме, ангеле, ова лето
вечно да го памтиме.

Рефрен: Штом ноќта помине...
И, без да плачам, ќе си заминам.


In Memoriam / Во сеќавање

Биографија

Гоце Арнаудов е роден во Струмица на 19 август 1959 година. Тој уште на десет годишна возраст почнува да свири на гитара и да пее во групата на неговиот татко. По завршувањето на средното образование формира групата „Крик“, со која се претставувале низ цела поранешна Југославија. Гоце се враќа во Македонија во 1993 година и за кратко време ги освојува симпатиите и признанијата на својата публика и на музичката критика и каде и да учествува предизвикува еуфорија, а на сите фестивали ги освојува првите места.

Во 1994 година на Фолк фест - Валандово со песната „Дали чекаш стара мајко“ ги освојува сите можни награди и веќе дваесет години е меѓу омилените песни во македонскиот фолклор. До ден денешен Гоце Арнаудов има запишани преку 200 песни, учествувал на сторина фестивали, од кои на преку 60 има добиено прво место. Во рамките на пет години е прогласуван за најпопуларната личност на Македонија[1]. Учествата на фестивалот Фолк-фест Валандово му донесле 22 награди, а неговите песни многу пати ги имаат добиено наградите на публиката и на телевизискиот аудиториум. Неколку пати станува сопственик на наградата за интерпретација на најголемиот пејач „Никола Бадев“ на фестивалот „Гоце Фест“. Редовно и гостува на публиката во Европа , Америка и Австралија. Учествува редовно и на добротворни концерти. Во 2000-та година во својот роден град Струмица , Арнаудов прави концерт на стадионот и собира 10 илјади публика, а раководството на областа му дава награда за пејач на деценијата и за почесен граѓанин.
Еве една убава колекција на песни на нашиот Гоце Арнаудов која што вреди секој да ја има во својата архива:

Гоце Арнаудов - А бре македонче
Гоце Арнаудов - Ах, каде е моето либе
Гоце Арнаудов - Ај засвирете ми чалгии
Гоце Арнаудов - Ајде, ајде моме Стојне
Гоце Арнаудов - Ако умрам ил' загинам
Гоце Арнаудов - Барам саноќ
Гоце Арнаудов - Блажена горо зелена
Гоце Арнаудов - Боженствена мајко Македонијо
Гоце Арнаудов - Бранови
Гоце Арнаудов - Чашо златна
Гоце Арнаудов - Црква македонска
Гоце Арнаудов - Црно му било пишано
Гоце Арнаудов - Да беше стрела песнава
Гоце Арнаудов - Да ли чекаш стара мајчице
Гоце Арнаудов - Да ли да те побарам
Гоце Арнаудов - Да се вратат чедата
Гоце Арнаудов - Дафино вино црвено
Гоце Арнаудов - Далеку негде
Гоце Арнаудов - Дар мар
Гоце Арнаудов - Деј гиди луди млади години
Гоце Арнаудов - Денице, звездо Денице
Гоце Арнаудов - Десето лето помина, Цвето
Гоце Арнаудов - Дојрана
Гоце Арнаудов - Едно име имаме
Гоце Арнаудов - Елено ќерко
Гоце Арнаудов - Ѓавол злобен

Goce Arnaudov 1


Гоце Арнаудов - Го фанале едно моме
Гоце Арнаудов - Господ знае за гревовите
Гоце Арнаудов - Илјада чаши
Гоце Арнаудов - Ја излези стара мајко
Гоце Арнаудов - Јадовна
Гоце Арнаудов - Јано ле, Јанке убава
Гоце Арнаудов - Јовано, Јованке
Гоце Арнаудов - Каранфило, филфило моме

Goce arnaudov 2.1

Гоце Арнаудов - Кажи ми Наде вистината
Гоце Арнаудов - Кажи, кажи облаче ле бело
Гоце Арнаудов - Ќе биде пустош мојата судбина
Гоце Арнаудов - Ќе пијам, ќе лумпувам
Гоце Арнаудов - Кога падна на Пирина
Гоце Арнаудов - Корени
Гоце Арнаудов - Луле чочек
Гоце Арнаудов - Мајка на Марика думаше
Гоце Арнаудов - Мамо кој чука на порти

Goce Arnaudov 2.2

Гоце Арнаудов - Марије, дилбер бела Марије
Гоце Арнаудов - Мед и млеко
Гоце Арнаудов - Ми требаш ко вода, ко леб
Гоце Арнаудов - Микс 01
Гоце Арнаудов - Микс 02

Goce Arnaudov 2.3


Гоце Арнаудов - Мора еднаш да не биде
Гоце Арнаудов - Море сокол пие
Гоце Арнаудов - Налеј, налеј
Гоце Арнаудов - О Јано, Јано
Гоце Арнаудов - Оди си од мене
Гоце Арнаудов - Одлучи се љубена
Гоце Арнаудов - Огин и пламен
Гоце Арнаудов - Оп, са - са
Гоце Арнаудов - Ова срце да го искорнам
Гоце Арнаудов - Песна кое злато вреди
Гоце Арнаудов - Песновден
Гоце Арнаудов - По тебе ке изгорам

Goce Arnaudov 3.1

Гоце Арнаудов - Полни, полни бре меанџијо
Гоце Арнаудов - Послушајте патриоти
Гоце Арнаудов - Повардарие ти си како здравје
Гоце Арнаудов - Проклети да се предавниците
Гоце Арнаудов - Ристоман војвода
Гоце Арнаудов - Само весело да е
Гоце Арнаудов - Сестра кани брата на вечера
Гоце Арнаудов - Си заљубив едно моме
Гоце Арнаудов - Сношти минав покрај вази
Гоце Арнаудов - Со чифте пајтони
Гоце Арнаудов - Спомен за Трпана
Гоце Арнаудов - Што ќе остане од Македонија

Goce Arnaudov 3.2


Гоце Арнаудов - Штом ноќта помине
Гоце Арнаудов - Струмичките студенти
Гоце Арнаудов - Судбино
Гоце Арнаудов - Свирете за неа
Гоце Арнаудов - Свири мајсторе
Гоце Арнаудов - Ти ме казни
Гоце Арнаудов - Ти си виновна
Гоце Арнаудов - Ти си во душата звер
Гоце Арнаудов - Ти си жена што ме пали
Гоце Арнаудов - Топтан
Гоце Арнаудов - Твој сум човек
Гоце Арнаудов - Твојот абер

Goce Arnaudov 4.1


Гоце Арнаудов - Во тебе сум заљубен
Гоце Арнаудов - Во Струмица на улица
Гоце Арнаудов - Во тебе сум заљубен
Гоце Арнаудов - За кого ти цути Дано лицето
Гоце Арнаудов - Запри малку
Гоце Арнаудов - Засекогаш ќе бидам твој
Гоце Арнаудов - Земјо македонска
Гоце Арнаудов - Жетварска љубов
Гоце Арнаудов - Животот е црно бело
Гоце Арнаудов - Златен клуч на љубовта
Гоце Арнаудов - Златно јаболко
Гоце Арнаудов - Злато си ми ти
Гоце Арнаудов и Блага Петреска - Пејам да не заплачам

Goce Arnaudov 4.2

Нема коментари:

Објави коментар